Софийската градска прокуратура е отказала да образува наказателно производство по изнесения запис

...
Софийската градска прокуратура е отказала да образува наказателно производство по изнесения запис
Коментари Харесай

Прокуратурата отказа наказателно производство по записа с ала-бала с президента на ПП

Софийската градска прокуратура е отказала да образува наказателно производство по изнесения запис от партийното заседание на " Продължаваме промяната "  от май месец предходната година. Това заяви Българска телеграфна агенция, базирайки се на информация от прокуратурата.

Според наблюдаващият прокурор - липсват задоволително данни за осъществено закононарушение.

За събранието стана ясно от депутата Радостин Василев, който е направил записа онлайн и го изнесе публично на конференция на 26 май. След това самият Радостин Василев напусна ПГ на " Продължаваме промяната " и стана самостоятелен народен представител.

Още преди Василев да провежда конференцията си от  " Продължаваме промяната " предизвестиха, че се готви интензивно мероприятие, а и по-късно не един път намекваха, че в него пръст имат и службите, в това число ДАНС. Срещу самия Радостин Василев се води дело за насила, от времето когато беше народен представител от Има Такъв Народ и напусна партията на Слави Трифонов. 

Самият запис, който бе с дълготрайност няколко часа, провокира обаче политически скандал, изключително на фона на опитите, които течаха тогава, да се образува правителство в 49-то Народно заседание сред първите две политически партии.

Записът нагнети още повече сложните връзки сред " Продължаваме промяната " и президента Румен Радев, бележейки точка на дефинитивно превръщане. Именно на обсъжданите тематики на партийното заседание се опират рецензиите на Румен Радев към Асен Василев и Кирил Петков, които стигнаха до това президентът да поиска номинираният за министър председател с втория мандат акад. Николай Денков да върне мандата за сформиране на държавно управление несбъднат.

От записа потеглиха политически дъвки за  " ала-бала с президента ", употребявани от Българска социалистическа партия, само че и освен, както и наративът за " Посолството ", интензивно употребен от " Възраждане ".

Но и освен - точно от записа потегли опълчването между изпълнителната власт в лицето на ПП/ДБ и президентството за потребността от промени в службите и възможната промяна на ръководителите им. 

Реформата в службите за сигурност бе един от целите, деклариран от ПП/ДБ при основаването на държавното управление Денков-Габриел. Едно от предложенията бе и за обединение на разследващите звена. Тази идеят обаче не срещна поддръжка, а ръководителят на комисията по службите Атанас Атанасов подаде оставка. Също по този начин от ГЕРБ отдръпнаха първичната си поръчка за поддръжка за промени с аргумента, че по време на война не е добре да се вършат промени. 

През ноември месец напрежението по тематиката ескалира, когато министър председателят Николай Денков поиска оставката на шефа на ДАНС Пламен Тончев. Причината за това бе отводът на Тончев да в профил заместника си Деньо Денев, който бе първоизточникът на " справката ", на база на която ЦИК анулира машинния избор. Президентът Румен Радев обаче отхвърли да освободи от служба ръководителят на ДАНС.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР